Hva kan du forvente å tjene i din første jobb?

Hva kan du forvente å tjene i din første jobb?

Enten du nettopp er ferdig med videregående opplæring eller universitetsstudier, så kan det være vanskelig å vite akkurat hvor mye du kommer til tjene i din første jobb. For det første har du mest sannsynlig ingen lønnshistorikk å se tilbake på fra den type jobb. For det andre er det ikke alle firma som opplyser om lønn på stillingsutlysningene sine. Og for det tredje har du sikkert ikke blitt opplyst om hva du kan forvente å tjene i din første jobb gjennom fagene på skolen. 

Til tross for disse punktene, ikke fortvil. I denne artikkelen hjelper vi deg med å få en bedre sans for hva lønnen din kommer til å være når du kommer deg ut i arbeidslivet.

Hvis din første jobb er som lærling

Om du har fullført videregående opplæring, for eksempel som tømrer, elektriker, betongfagarbeider, eller rørlegger, så kommer du mest sannsynlig til å komme inn i et lønnssystem hvor du sakte men sikkert tjener mer og mer over den toårige lærlingetiden hos en lærebedrift. Til slutt tjener du omtrent like mye som en fagarbeider.

Det stilles en rekke krav til lærebedriftene som de må følge, og på denne måten kan du være sikker på at du ikke kommer til å bli underbetalt. SmartEmploy, et firma som hjelper lærlinger og lærebedrifter med å finne frem til hverandre, har ulike oversikter som Hvordan bli lærebedrift, hvor de forklarer hvilke krav lærebedriftene må følge, og hvordan lønnen vanligvis fordeles utover læretiden.

Gjør litt research på egen hånd

Det finnes ingen magisk formel som vil gi deg den eksakte lønnen du kommer til å tjene i din første jobb. Du kan derimot skaffe deg en pekepinne ved å undersøke autoritære sider som viser oversikter over yrker og lønn. Utdanning.no er nok den mest kjente og brukte, men ofte kan du også finne yrkespesifikke oversikter, for eksempel ved å søke etter “elektriker lønn” eller “advokat lønn.” 

Snakk med de riktige folkene 

Å gjøre research på nett er et godt førstesteg å ta for å finne ut hvilken lønn du kan forvente som nyutdannet. Likevel er det kanskje enda bedre om du faktisk går til et relevant firma og stiller dem noen spørsmål som kan hjelpe deg med å finne ut mer. Noen av spørsmålene kan være: 

  • Hvor mye tjener nyutdannede/lærlinger? 
  • Hva tjener en fulltidsansatt? 
  • Hvor mye tjener man med maksimal ansiennitet? 

Noen firmaansatte kan føle seg usikre over å dele for konkret informasjon, så du kan spesifisere at de bare prater om bransjen generelt, og ikke om hva folk tjener hos deres firma. 

Related Posts